donderdag 22 september 2011

Kleuren kledij

Na wat zoeken ben ik bij de volgende tekst terecht gekomen. Ookal gaat het om periodes ver voor de Franken, ik heb er denk ik veel aan.


De kleding van de mummies waren geverfd. Helaas is door de slechte conservering (of geen conservering) de kleuren minder geworden van kwaliteit als toen zij gevonden werden. Zo heeft de man van Chechen een rode jas aangehad. Zijn wollen beenwarmers van vilt waren oranje, rood, blauw en geel geverfd. De man had een lichaamslengte van bijna 2 meter. En men heeft 10 hoeden in zijn graf gevonden. Een baby die werd gevonden was gewikkeld in een donkerblauwe omslag die dichtgebonden was met een rood-blauw gedraaid koordje. Een andere baby had een vilten mutsje op.De mummy, mooie kleuren!


De eerste boeren kwamen rond 5000 v. Chr. in Nederland. Eerder is linnen dus zeker niet verbouwd en het verbouwen van voedsel had een grotere prioriteit. Wanneer er in Nederland precies textiel is vervaardigd is dus niet met zekerheid te noemen.
In Europa werd wol en linnen gedragen, katoen kende men nog niet. In Europa weet men veel door de gevonden veenlijken. Deze veenlijken zijn vaak naakt gevonden maar het kan zijn dat tijdens hun overlijden linnen kleding werd gedragen. Linnen vergaat in het veen en wol blijft wel bewaard. Alles kleurt echter bruin ook de huid van het veenlijk. Ook in Nederland zijn archeologische vondsten gedaan namelijk een wollen riem die roodgekleurd was en gevonden is in Roswinkel Drenthe. Ook andere kleine stukjes textiel en een mantel van het meisje van Yde ca 100 na Chr.
Afhankelijk ging men ervan uit dat de kleding van bruine schapenwol was gemaakt maar nu heeft men ontdekt dat dat niet zo is. Het meisje van Yde had een mantel waarin men kleurstof heeft gevonden van wede, wou en meekrap. Kleding die gevonden is in Midden en Noord Europa en geverfd is komt uit de ijzertijd 550 v. Chr.
De Kelten waren bekend om hun geruite stoffen van hoge kwaliteit. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan mogelijk dat men toch kleurresten vind op eerder onderzochte textiel en dat ouder is.


Bron: http://www.atelierblauwecaatje.nl/wolverven.html


Hier zijn een aantal voorbeelden van de kleuren die uit wede, wou en meekrap zijn gemaakt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten