maandag 5 september 2011

Poging tot perspectief...

Perspectief is nogal weggezakt, en ik krijg er gewoon niet uit wat ik wil. Alles zit in de weg van elkaar. Het eerste plaatje zou kunnen werken als ik het kader gebruik wat gestippelt is. Maar ik heb de terp (het plateau waar de hoofdman op woont) aan de voorkant gezet, omdat het een interessante boerderij is. Maar die neemt nu wel heel veel ruimte in en de terp ligt echt heel erg onhandig. Moet de ooghoogte wat meer omlaag? En de rivier! Dat blijft een probleem.

Plaatje 2 is te erg in perspectief, en de mensen krijg ik er niet lekker op. Daarbij zal de kar van achteren moeten worden getekend, en dat zal raar staan. En er staat geen rivier op.

Plaatje nummer drie zou kunnen maar is te ver op een afstand. De mensen zouden dan op een enorme heuvel moeten staan. Maar het is en blijft Nederland...

Plaatje nummer vier is ook niet helemaal wat ik wil. Geen rivier, alhoewel de terp er wel goed op staat denk ik. Als het beeld wat breder was en ik er nog op het aangeplakte stuk een rivier zou kunnen maken zou het wel kunnen? Denk ik?


Plaatje 5 heb ik opgegeven, dat wordt niks.

Plaatje zes... misschien als het meer uitgezoomed is. ?Dit is een NIET perspectief schets, maar zo iets zou ik willen... Denk ik?


Het beeld blijft lastig, en ik hoop morgen wat meer duidelijkheid te krijgen. Tips?

1 opmerking:

 1. Goedemorgen Rachelle,

  Eigenlijk ben je met die laatste schets weer terug bij je oorspronkelijke plan. Zie de onderste schets van plaatje 3 uit de vorige post.
  Alleen staat nu de horizon wat hoger, waardoor je iets meer kan laten zien.
  Wat vind je het meest interessant om de nadruk op te leggen, of m.a.w. op de voorgrond te plaatsen? Het groepje Franken of het huis van de hoofdman?
  Even voor alle duidelijkheid, zo'n terp was bij lange na niet zo hoog zoals jij hebt getekend. Zo'n terp was een min of meer natuurlijke verhoging van het erf en zeker niet zo prominent zichtbaar zoals in jouw schetsen.
  Als je de horizon door de ogen van de Frank op de voorgrond laat lopen (misschien iets hoger in het vlak) heb je al een heldere vlakverdeling. Bovendien heb je dan meteen een mooie close-up van zo'n Frank.
  Ook al rammelt deze schets nog aan alle kanten, zo slecht is-ie helemaal niet. Het doorkijkje door het dorp is er in feite al. Nu nog een natuurlijke plaatsing van de verschillende onderdelen. Maar je hoeft beslist niet elk element van de tekening in zijn geheel te laten zien. Laat een en ander elkaar gerust overlappen. Denk ook aan begroeiing. Probeer jezelf voor te stellen wat je zou zien als je aan de rand (of in) zo'n gehucht zou staan.
  Hoe dan ook, je bent op de goede weg.

  En trouwens, die studies van de sieraden bevallen mij zeer, alsook de spieker!

  BeantwoordenVerwijderen